Indrukwekkende Paasbeleving – Semana Santa op Ibiza

Semana Santa is de Heilige week voor Pasen, van Palmzondag tot eerste Paasdag – ook wel de ‘Goede week’ genoemd. Tijdens Semana Santa op Ibiza staat het eiland een week lang in het teken van religie, tradities, cultuur, muziek en theater. De festiviteiten gaan gepaard met religieuze rituelen in de kerken en er zijn meerdere processies waarbij heilige beelden uit de kerken op versierde baren worden gedragen. Verschillende Broederschappen herdenken het sterven van Jezus Christus en verrichten boetedoening voor zijn lijdensweg en die van Maria.

Semana Santa

Tot twee keer toe heb ik op Goede Vrijdag de Semana Santa avondprocessie mogen beleven op Ibiza. Een keer in Santa Eulària des Riu en de tweede keer de nog grotere en imposantere processie van Ibiza stad. In Ibiza stad wordt deze vrijdagavond optocht gehouden vanaf de Kathedraal Santa Maria d’Eivissa. Deze kathedraal ligt in de de ‘Dalt Vila’ (hooggelegen oude stad). Door de eeuwenoude straten , langs oude huizen en pleinen en vervolgt de processie haar gang door de oude stad omlaag om te eindigen bij de kerk in La Marina. Indrukwekkend is deze processie, De stoet onder begeleiding van ritmische geestelijke processiemuziek, versierde baren met kerkbeelden gedragen door penitenten lopen schommelend langzaam op de muziek door de oud stad. Gelovigen begeleiden de processie. Langs de weg staat het vol mensen. Via de hoofdpoort “Portal de ses Taules” arriveert de processie in ‘El Poble Nou’ (nieuwe stad).

Semana Santa

Semana Santa through the old streets of Ibiza City - evening procession Good Friday

Deze avondprocessie is in essentie een boetedoeningsoptocht; waarbij boetelingen en gelovigen opgemaakte baren met heilige beelden van Jezus en Maria uit de kathedraal en stadskerken begeleiden en door de stad dragen. Verschillende Broederschappen (Cofradia) dragen en begeleiden de baren, iedere broederschap heeft zijn eigen kleur ‘rituele kleding ’. De rituele kleding van de broederschappen hebben een enigszins naargeestige uitstraling; ze zijn gekleed in gewaden, maskers en een puntmuts (Capirote) om hun anonimiteit te waarborgen. Deze rituele kleding beeld uit dat ze mensen uit Nazareth zijn (Nazareños) en symboliseert rouw en verdriet. Er lopen ook veel gelovige Ibicencos mee in de stoet, zelf zijn ze zeer netjes gekleed, een vorm van respect. Soms is er ook een kippenvel moment, de processie staat plotseling stil en alles is muisstil, want een dame zingt spontaan de Heilige Maria (la Virgin) toe met de ‘Ave Maria’, zo zuiver.. zo mooi… zonder muziek. Dit toezingen van Maria heet ‘Saeta

Semana Santa

penitential robes during the Semana Santa procession

De baren (Pasos) zijn rijkelijk versierd met bloemen, kaarsen en kleden waarop de kerkelijke beelden met Jezus en de heilige Maria precair op balanceren. Het geheel deint heen en weer op de schouders van de boetelingen die plechtig en langzaam schreiden op stemmige muziek. Sommigen zullen letterlijk boete doen door de tocht op blote voeten uit te lopen. De mensen die deze zware en versierde baren dragen heten ‘Costaleros’ en de regelaars / begeleiders van de stoet zijn de ‘Hermandades’ er lopen ook boetelingen mee die een groot kruis dragen dit zijn de ‘Penitentes’.

Semana Santa

Semana Santa

Vrouwen lopen eveneens mee in de optochten, allen in een sobere zwarte jurk en zwart gehakte schoenen; op hun hoofden de ‘Peineta‘ (grote Spaanse haarkam) en ‘Mantilla‘ (de hoofdsluier). Om hun kanten gehandschoende handen dragen ze een kaars en een rozenkrans door de vingers gevlochten. De reden dat de dames mee lopen is; dat de dames een gelofte hebben afgelegd, wanneer die uitkomt lopen ze als dank met de processie mee.

Semana santa vrouw

Semana Santa Vrouw

santa semana vrouw

Muziek tijdens de optocht is melancholisch van aard, gespeeld door harmonieorkesten die meelopen met de processies. Ik heb begrepen dat de muziek special voor deze Semana Santa optochten gecomponeerd is.

Semana Santa

Semana Santa

Tot mijn verbazing komt het hoofd van de stoet – voor hen het einde van de processie, tot stilstand en wel vóór het café waar wij zitten. Nog groter is mijn verbazing dat ik zie dat er ook kinderen uren hebben mee gelopen. Het is nog niet helemaal klaar, omkleden of een capriote afzetten mag nog niet en als andere kinderen ga je elkaar een beetje vervelen tijdens het lange wachten. Het is al lang over middernacht wij besluiten naar huis te gaan, helemaal vol van alle indrukken. Wat een Paasbelevenis!

Semana Santa Kids

Semana Santa kids

Semana Santa Semana Santa Semana Santa Semana Santa maria santa semana vrouwSemana santaSemana santa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s