Als pelgrim mee in ‘The Passion of Christ’.

De naar knoflook riekende olijfolie drupt langs mijn kin, we smullen van de aller-allerlekkerste ‘tostada con tomate y ajo’ op het terras bij Can Cosmi. De knoflook is zo sterk dat het tot diep in mijn neus schiet en er voor zorgt dat de tranen me in de ogen springen. Deze sensatie is zo overweldigend dat het even duurt voordat het ritmisch marcheren tot me doordringt…. Het begint al! Ik veeg snel mijn kin af en grijp mijn camera en tas, want vandaag, Goede Vrijdag, wordt de meer dan 2000 jaar oude kruisweg gehouden. Een tragedie uitgebeeld en beleefd door acteurs en gelovigen. In absolute devotie en met een ware piëteitsuitdrukking volgen honderden mensen Jezus Christus op zijn tocht, de laatste zware tocht waarna hij uiteindelijk aan het kruis zal sterven. Oorspronkelijk is het een rooms-katholieke traditie uit de 15e eeuw, waarbij gelovigen biddend en herdenkend langs de veertien staties de kruisweg lopen op de vrijdag vóór Pasen.

The Passion of Christ - theater group Ibiza

Can Cosmi is een café-terras in het centrum van Santa Eulària des Riu, we zitten daar in afwachting van de veertien staties tocht, oftewel de kruisweg van Jezus Christus. Het toneelspel van ‘The Passion of Christ’ wordt door acteurs van deze stad uitgebeeld in de straten van Santa Eulària. Gisteravond, Witte Donderdag, hebben we de rituele voetwassing en de ‘In Coena Domini’ van het laatste avondmaal meegemaakt in een kleiner dorp, Santa Gertrudis de Fruitera. Het is‘Semana Santa’, oftewel ‘heilige week’ hier in Ibiza. Een ‘rond’reis voor Jezus met een duidelijk eindpunt op de heuvel van Golgotha (Calvarieberg). In Jeruzalem wordt de ‘Via Dolorosa’ ook nu nog door pelgrims gelopen, in Santa Eulària wordt deze tocht vanaf het stadhuis tot aan de burchtkerk boven op de‘Puig de Missa’ gelopen.Wat onwennig sluiten wij ons aan bij deze Ibicenco ‘Passion of Christ’. Uhh…ben ik nu ook een Pelgrim?

"back stage" Jezus in the make-up

We zien Pontius Pilatus samen met Romeinse soldaten langs ‘ons’ café komen met in zijn gevolg een aantal dames, een timmerman en Judas Iskariot, allemaal op weg naar de arrestatie van Jezus Christus. Jezus wordt gearresteerd omdat hij koning zou zijn van de Joden, Judas heeft spijt gekregen van het verklikken, maar kan helaas niets terugdraaien. Vastgebonden wordt Jezus mee genomen. Als trage pelgrim valt me iets op… Jezus, samen met de wenende dames en een paar Romeinse soldaten schieten een kapsalon in….. Huh..? Kapsalon???? Eén van de grienende dames bemoeit zich al lachend met zaken in de kapsalon en steekt nog even een sigaretje op, de eveneens joviale Romein ginnegapt met haar. Nee, ze zijn niet plots van hun geloof gevallen, Jezus moet namelijk geschminkt worden! De wonden en geselslagen moeten aangebracht worden, wanneer hij zich later in het toneelstuk ontkleedt zullen wij die te zien krijgen. Oké, ik zie de gezichten weer in de plooi gaan, de dames komen buiten met hun attributen en de Romeinen staan weer in de wacht. Jezus komt weer als neerslachtig man naar buiten.

 

The super cool priest!

……Ohhh! Mijn hart maakt een sprongetje! Wat een hippe pastoor compleet met koele piloten zonnebril! Ik ben als een tiener zo vol van deze verschijning dat het lijdensverhaal wat hij ons vertelt mij enigszins ontgaat. Gelukkig mogen we bij ieder wit kruis (de staties) waarvan er gelukkig véééértien zijn, rustig stil staan om deze verschijning te mogen begluren. De pastoor leidt de ‘dienst’ waarbij hij bij iedere statie stil staat en over de lijdensroute vertelt en dan in een gezangvorm het gebed leidt. Daarna gaat het gezelschap verder en-route in spel en pelgrimage.

Carrying the cross

Jezus wordt gegeseld en krijgt een doornenkroon op zijn hoofd gedrukt, hij wordt door iedereen bespot. Zijn kruis waar hij straks aan genageld wordt wacht op hem. Hij pakt het op en legt het over zijn schouder. …Och mijn hemel wat een gezeul! Al slepend schrijdt hij voort. In de olijfboomgaard aan de ‘Olijfberg’ gaat hij knielen om alle mensen absolutie te verlenen voor al hun aardse zonden. De vele, onschuldige, meelopende kinderen kijken met grote ogen naar het tafereel. Mooi om te zien dat zoveel kinderen mee zijn gekomen met hun ouders, aangekleed in hun mooiste zondagse kleding. Voor het eerst valt Jezus onder het gewicht van het kruis en vanwege zijn inmiddels verzwakte gestel door de slagen en het bloedverlies .

Jezus Praying

Onderweg ontmoet Jezus zijn moeder Maria, zij is zoals alle moeders hevig geëmotioneerd. Wel zal zij hem tot aan zijn einde begeleiden. Arme Simon van Cyrene komt niets vermoedend van zijn akkers aangewandeld en wordt door de Romeinen in de kraag gevat. Hij krijgt van hen de opdracht een tijd het kruis van Jezus over te nemen, ze vrezen dat Jezus de berg niet meer haalt om zijn lot te ondergaan. Dit geeft Veronica de gelegenheid om bij de uitgeputte Jezus het zweet en het bloed van zijn gezicht af te vegen. Nee wij pelgrims staan niet in een illusionistenshow, het is echt want het gezicht van Christus wordt op miraculeuze wijze op het doek ingeprent. De meegelopen wenende dames zijn beduusd door het wonder. Ik ook. Inmiddels moet Jezus weer zelf zijn kruis sjouwen en alle zonden van ons zondaars is nog eens extra ballast, hij stort wederom op de grond. De goede man heeft weinig aandacht voor zijn eigen ellende en troost de huilende dames. Hij vertelt hen, dat ze geen verdriet moeten hebben voor hem maar voor henzelf en hun kinderen. Deze meegekomen vrouwen zijn dezelfde vrouwen waar hij altijd op de Sabbat voor opkwam. Zij steunen hem daarom nu op deze laatste tocht. Standvastige, religieuze en rechtvaardige vrouwen, zeg maar de ‘dwaze’ moeders van toen. Eén van de vrouwen bemoedigt hem en geeft een zegening. Inmiddels is de arme man op een haar na dood, zijn kruistocht wordt moeilijker, hij struikelt voor de derde maal onder het kruis. Vastberaden geeft hij niet op en staat opnieuw. Terwijl het volk en wij (de pelgrims) toekijken wordt hij van al zijn kleren beroofd, in zijn naaktheid geeft hij zich letterlijk ‘bloot’.

Veronica shows je imprint of Jezus

Inmiddels, na de gedane klim en pelgrimsroute, staan we met zijn allen in de warme middagzon op ‘onze’ Golgotha heuvel op het plein voor de witte vestingkerk. Het is boeiend om al de mede pelgrims en het publiek om je heen te bekijken. Naast ons staat een dame met een hoedje van papier – de ‘Diario de Ibiza’, een andere wankelt wat op haar te hoge, niet wandelhakken en een volgende dame strijkt zelf uitgeput neer op de stenen. Sommigen kijken intens meelevend toe terwijl anderen het gebeuren duidelijk luchtiger beleven. Midden in de mensenmassa staat een verdrietig meisje, het wordt haar teveel, ze kruipt helemaal tegen haar vader aan. Ze kan het lijden van haar geliefde Jezus niet meer aanzien. Die geselingen, het herhaaldelijk vallen met het kruis en wetend dat hij zo gekruisigd wordt is teveel voor haar. Vader houdt haar stevig vast en droogt haar tranen. De Apple-, Sony-, Samsung- en andere mobieltjesbrigade legt zorgvuldig alles vast. Velen volgen het lijdensproces voornamelijk door een klein schermpje. Mijn mooie pastoor verhaalt nog steeds de staties en gebeden door zijn wat blikkerige microfoon.

Crucifixion

Het toneelspel gaat over tot de daadwerkelijke kruisiging. Het kruis wordt op de grond gelegd en Jezus wordt gedwongen te buigen en erop te gaan liggen. Arme man, je krijgt plaatsvervangend pijn in je buik. Hij wordt letterlijk aan het kruis gehangen. Met touwen wordt het kruis omhoog gehesen, waarna Christus nog eenmaal het volk en zijn folteraars toespreekt in gesprek met God; “Vader vergeef het hun, want zij weten niet wat ze doen”. Langzaam zet het sterven in en zakt de kin van Christus op zijn borst. Uiteindelijk geeft Pilatus toestemming om het lichaam te begraven om te voorkomen dat aaseters het lijk opruimen. De overleden Jezus wordt van het kruis gehaald en nu de ‘Iglesia de Puig de Missa’ ingedragen, waar een slot mis plaatsvindt. De veertiende statie is dat Jezus Christus in zijn uit de rotsen gehouwen graf gelegd wordt, gewikkeld in doeken. Ik zal niet verbaasd zijn als deze zelfde ‘Jezus’ vanavond zelf pelgrim en toeschouwer zal zijn bij de volgende Paasoptochten.

Crucified

Wij keren terug naar de benedenstad, we laten de indrukken bezinken en houden een siësta. Het heftige gebeuren en de tocht geeft mij echter niet veel rust. We moeten nog even doorgaan want er is nog meer te beleven op Ibiza! Vanavond gaan we naar de grote ‘Semana Santa’ optocht door de eeuwenoude straten van Ibiza-stad. Een indrukwekkende happening waarbij versierde baren met grote, zware heilige beelden uit de kerken gedragen worden. De tocht gaat vanaf de kathedraal hoog op de Ibiza citadel door de middeleeuwse straten naar de oude haven. De baren worden gedragen door broederschappen die als boetedoeners gekleed zijn in gewaden en puntmutsen (Capriote), dit alles wordt begeleid door ritmische kerkelijke marsmuziek. Ibiza met Pasen een indrukwekkende gepassioneerde belevenis!

Een video impressie van de kruistocht in Santa Eulària.

Passion of Christ

Ohh whats happening?!

Passion of Christ Ibiza

Maria with Roman soliders at crucifixion - Passion of Christ

Maria and others watching the crucifixion

My hat of paper

Semana Santa through the old streets of Ibiza City - evening procession Good Friday

penitential robes during the Semana Santa procession

Blog ingestuurd voor Proef Spanje 2014 , November 2014 – 3e plaats in de Blogprijs Proef Spanje 2014

Pers en blogprijzen Proef Spanje 2014

Gepubliceerd in “Spanje Exclusive Travelution“op Bladzijde 16 en 17, December 2014

Spaans Verkeersbureau Nederland

Header proef Spanje

Advertisements

4 responses to “Als pelgrim mee in ‘The Passion of Christ’.

  1. Tof zeg om dit mee te maken. Je vertelt alsof we erbij zijn met foto’s die perfect aansluiten. Vind de passion bij ons op tv al mooi, dit lijkt me ook erg boeiend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s